Podrum Aleksić

nazad Nazad na sajt vinarije Aleksic
oktobar 17th, 2013

Vranje: Tri sestre prave vino

Tri sestre sa juga Srbije, uz podršku roditelja, odlučile da započnu proizvodnju koja nije tipično ženska. Za Draganu Janjić, Maju i Mariju Aleksić svi imaju reči hvale

KADA je 2005. godine u Vranju osnovana vinarija „Aleksić“, niko nije ni slutio da će tri mlade devojke uspeti da naprave brend ovog grada i da svojim vinima na najbolji način, i to širom sveta, predstave jug Srbije. Sestre Draganu Janjić (28), Maju (25) i Mariju (15) Aleksić na prvi pogled ljudi doživljavaju kao manekenke, ali se ubrzo, u razgovoru sa njima, može shvatiti da je reč o vrednim i ambicioznim mladim osobama koje su svu energiju usmerile na proizvodnju vina.

Ova mlada i kako je u šali zovu „ženska“ vinarija je 2009. prvi put plasirala vino na tržište. Najstarija sestra Dragana Janjić objašnjava da je dalmatinsko poreklo njihove majke odigralo važnu ulogu u odabiru posla kojim će se baviti.

- Ljubav prema ovom poslu i prema vinu je donela naša majka Nada, poreklom iz Dalmacije. Za njih je u Dalmaciji bilo neshvatljivo da nemaju svoje domaće vino, makar samo jedno burence – priča Dragana. – Posle rata, dolaskom našeg dede Ilije u Vranje, počeli su i moji roditelji sa „garažnom“ proizvodnjom vina, što je nezvanični početak naše priče. Svake godine se proizvodilo sve više vina da bismo, na nagovor prijatelja, osnovali porodičnu vinariju.

Upravo tim prijateljima, koji su im bili najveća podrška, posvetile su vino „kardaš“, prvo koje je izašlo iz njihove vinarije. „Kardaš“ je reč turkog porekla koja znači prijatelj, drug, pobratim.

STIGLA I PRIZNANJA
PRVO svetsko zlato za kvalitet vina stiglo im je iz Beča za vino „bonaca limited“. Novo roze vino „barbara“ osvojilo je srebrnu medalju. Vinarija Aleksić osvojila je priznanja i u Londonu gde je bronza pripala vinima „kardaš„ i „arno“. Tu je i srebrna medalja iz Sofije za „arno“ i bronzana medalja za vino „bonacu“. – Ovo je prva godina da smo slali vina na ocenjivanje, i veoma nam je drago da su sva poslata dobila nagrade – kaže Dragana Janjić.

Mlade preduzetnice, koje su u gradu poznatom po Koštani i Bori Stankoviću, iz milošte prozvali „savremenim boginjama vina“ kažu da je njihovo odrastanje i sazrevanje pratio i rast proizvodnje vina. Zato je za njih bilo sasvim prirodno da ne prekidaju tradiciju porodičnog biznisa.

- Uživamo u ovom poslu, u iščekivanju novih berbi i neizvesnostima koje ovakav biznis donosi. Sada je kraj nas i žena bez koje naša vina ne bi bila tako kvalitetna – tehnolog Jelena Živanović. Ona vinima daje karakter, senzualnost i dušu – objašnjava Dragana. – Svoje znanje i iskustvo pretače u bocu, trudi se da svako vino postane jedinstveni spoj ljubavi, zemlje i sunca, tako da njeno prisustvo još više doprinosi uspehu jedine „ženske“ vinarije u Srbiji i jedne od retkih na Balkanu.

- Dobra strana svega je da ih neverica natera da probaju vina koja prave žene i, naravno, da im se svako vino odmah dopadne – primećuje Maja Aleksić. – Imamo ambiciozne planove ne samo za sopstvena vina i unapređenje proizvodnje, već i za razvoj kraja u kojem živimo i radimo.

Glava porodice, Dragan Aleksić, važi za jednog od najuglednijih biznismena na jugu Srbije. Ponosan je na svoje ćerke i često ume da kaže „da ih je samo usmerio na posao“ i da je svaki njihov uspeh rezultat velikog rada. – Saveti koje nam otac daje su zlata vredni – slažu se sestre Aleksić.

Izvor: Večernje Novosti
Autor: Jelena Stojković

Leave a Response