Podrum Aleksić

nazad Nazad na sajt vinarije Aleksic
februar 25th, 2014

Decanter za lepe Vranjanke!

Podrum vina Aleksić iz Vranja, zasad sa predznakom autsajdera u prvoj srpskoj vinskoj ligi, osvojio je za svoja vina Kardaš i Arno dve bronzane medalje na prestižnom Decanter ocenjivanju u Londonu. U isto vreme stigla je i vest da su na The Balkans International Wine Competition 2013 u Sofiji dobili srebro za Arno, dok je njihov polusuvi chardonnay Bonaca osvojio bronzu! Još kad vam kažemo da ovu divnu vinsku priču pričaju isključivo lepa ženska usta, sve lagano prelazi u originalnu vinsku bajku sa nadnaslovom – „Moćne vinske žene Srbije“!

Kad smo odlučili da na svečanom otvaranju tradicionalnog internacionalnog beogradskog muzičkog festivala Ring Ring, pred brojnim gostima i VIP zvanicama, predstavimo Podrum vina Aleksić iz Vranja, kao da smo predosetili da na scenu stupaju i neke nove zvezde, ali ne muzičke, već vinske. Posle samo nekoliko dana, to se pokazalo aposlutno ispravnim osećajem.

Tri i po žene nisu nova superhit američka TV serija, već sve i svja u produkciji Podruma vina Aleksić iz Vranja. Sestre Maja, Dragana i Marija suvlasnice su vinarije kapaciteta od 300.000 litara, sa godišnjom proizvodnjom upola tolikom, dok je Jelena Živanović na čelu tehnološko-enološkog dela priče.

Na početku da razjasnimo zašto baš „tri i po žene“. Niame, najmlađa Marija još pohađa osnovnu školu i tek za nekoliko godina pridružiće se ovom ženskom upravnom odboru kao četvrti musketar. Musketarka, pardon!

Do skoro, za Podrum vina Aleksić se uglavnom malo znalo, ali:

- Bili smo prisutni na vinskoj sceni, ali ne tako agresivno. Imali smo muškarce koji su nam pomagali, ali smo ih izbacile jer smo shvatile da su žene ovde dominantnije i da treba da vode posao – jasna je i glasna Dragana, udata Janjić, po struci ekonomista.

A u svom novom razvojnom konceptu, ove dame hitro guraju napred, iz dana u dan. Promocija rozea Barbara upravo se odigrava u beogradskim vinotekama.

- Barbara je tipičan ženski roze, vino za sve žene. Dugo smo tražili pravo ime, a jednog našeg kolegu je inspirisala neka Barbara, pa nam se učinilo kao pravi izbor. To je kupaža muskat hamburga i kaberne sovinjona, specifičan, letnji, pitak, lepršav roze. Pravo i potpuno letnje osveženje, esencija jagode – najavljuje Maja Aleksić, tehnolog koji tek razmišlja da krene da se bavi tehnologijom.

Prava cena
- Jedna od naših osnovnih strateških odrednica je da naša vina imaju odgovarajući odnos cene i kvaliteta, da ono što platite, to stvarno i dobijete – objašnjavaju sestre Aleksić.

Vinarija je 2005. godine krenula sa registrovanom proizvodnjom, a pre toga su proizvodili, onako, više za sebe. Vinogradi su u kooperaciji iz Vlasotinca i okoline Vranja, a nešto malo sirovine dolazi iz Makedonije. Barbara će biti deveta etiketa u portfoliu. Sve je počelo od kaberne sovinjona Kardaš i belog sovinjona Arno, upravo s vinima koja su se okitila na Decanteru. Potom slede tamjanika Žuti cvet, Sevdah, kao zanimljiva kupaža smederevke, šardonea i sovinjona, šardone Bonaca, ali i barikirana Limited verzija istog imena.

Jelena potvrđuje da su devojke pune samopouzdanja. Šalju se uzorci na AWC u Beč i Mundus Vini (Nemačka), očekuju još značajnih priznanja…

- Žao mi je što nismo Bonacu i Bonacu barrique poslale na Chardonnay du Monde. Zakasnile smo i na IWC i IWSC, ali ćemo sledeće godine sigurno učestvovati sa našim vinima na brojnim svetskim ocenjivanjima – tvrdi Jelena.

Kako reaguje na osvojene medalje?

- Jako sam ponosna i nadam se da će biti još sjajnih rezultata koji dolaze kao potvrda pre svega znanja, ali i posvećenosti i ljubavi prema vinu. Berba 2012 je bila veliki izazov, kako za mene kao mladog enologa, tako i za Draganu, Maju i ceo tim Vinarije Aleksić. Osećam se izuzetno. Uspesi ovih vina na ocenjivanjima su rezultat višegodišnjeg truda i rada i pokazalo se ispravnim što sam došla u Vranje da probam i vidim koliko samostalno, kao enolog, mogu da postignem u ovom poslu.

LJUBAV I STRAST
Od dolaska Jelene Živanović više ništa nije isto u Podrumu vina Aleksić, pa ni u bocama. Jelena je rođena 24. septembra 1982. godine u Aranđelovcu. Diplomirala je biohemijsko inženjerstvo sa biotehnologijom na Tehnološko metalurškom fakultetu u Beogradu 2008. godine, kada je polako počela da ulazi u svet vinarstva kroz posao u jednoj od najpoznatijih srpskih vinarija. Sarađujući sa svetski priznatim enolozima prepoznala ljubav i strast koju pravi vinar može da oseti prema ovom poslu. To ju je i vodilo dalje. Nakon četiri prerade, od januara 2012. prelazi u Podrum vina Aleksić, gde radi na stvaranju novih vina.
Nagrađeni Arno 2012 je vino sa njenim potpisom, dok je kod Kardaša 2011 učestvovala u kupaži, doradi, punjenju.

Da li to dolazi vreme kada će žene zavladati vinskom scenom i mogu li se one meriti sa muškarcima u tom poslu?

- Sve više žena pije vino, ali je i sve više ženskih imena u svetu proizvodnje. Drago mi je što je to tako i, iako smo u manjini, ipak nižemo rezultate. Uz Đurđu Katić, Ivanu Šijački i još neka manje znana imena, drago mi je što sam deo tog tima. I neka vas ne čudi što smo uspešne, jer vino traži tu posebnu žensku emotivnu notu. Mislim da je sve u vezi vina kod žena nekako izraženije, jer one imaju nežnija čula koje vino zahteva. Verujem da ćemo vremenom biti jednako uspešne kao muškarci, ali jedno treba znati: baviti se vinarstvom je izuzetno težak i zahtevan posao, kojem je potrebno u potpunosti da se predate kako biste uspeli. Muškarci imaju inicijalnu prednost ali, ako to do sada i nismo uradile, sad pokazujemo da imamo cilj i probaćemo da ga premašimo.

Izvor: vino.rs

Leave a Response